تاثیر کرونا بر کشور چین
در این مقاله قصد داریم که با تاثیر کرونا بر کشور چین بیشتر اشنا شویم , با ورود این بیماری به کشور چین و دیگر کشورهای جهان ،اقتصاد نه تنها در چین بلکه در همه ی کشورها دچار مشکل شد و با پیشروی این بیماری سبک زندگی مردم و همچنین خرید انان تغییر پیدا کرد و همه اینا دسته به دست هم میدهند که اقتصاد و جنبه ی مالی یک کشور را تحت تاثیر قراربدهند بدیهی است که،چین اولین جایی بوده ،این بیماری در ان پیدا شده از این قاعده مستثنی نیست ولی در ادامه خواهیم گفت که چین چگونه این بیماری را کنترل کرد و توانست اقتصاد خود را به همان حالت قبل بازگرداند.
چین در اینده ای نزدیک ابر قدرت جهان می شود؟! ….
در حالی که اقتصادهای اروپا و ایالات متحده آمریکا ،به دلیل شیوع ویروس کرونا سیر نزولی را طی می کنند وهمه گیری این ویروس، کشورها را وادار به تعطیلی و مردم را اجبار به ماندن در خانه کرده است اما همچنان ،اقتصاد چین به عنوان دومین اقتصاد برتردر جهان بعد از چند ماه رکود اقتصادی ، دوباره درحال رشد و ترقی است.
کشوری چین به عنوان اولین کشوری که با این ویروس دست و پنجه نرم می کند، بیشترین ضررو زیان را بابت شیوع این بیماری در سه ماهه اول سال جاری میلادی متقبل شده است، اما آمارهای منتشر شده نشان می دهد که سه ماهه دوم همین سال ،اقتصاد این کشور با پشت سر گذاشتن یک دوره رکود کوتاه مدت، دوباره در حال رشد و پیشرفت است.
براساس اطلاعات منتشر شده از سوی اداره ملی آمار چین، تولید ناخالص داخلی (جی دی پی) این کشور در سه ماهه اول سال جاری میلادی درمقایسه با دوره مشابه سال قبل، ۶.۸ درصد کاهش یافته است موضوعی که نشان می دهد که ،تاثیر کرونا بر کشور چین به چه اندازه بوده است.
کارشناسان براین باورند که ، این رقم دورازانتظار نبوده است ،زیرا سه ماهه اول سال ۲۰۲۰ میلادی به دلیل شیوع ویروس کرونا و تعطیلی شدن بازار چین، یک دوره خاص و ویژه محسوب می گردد، چین درطی این سه ماه، با چالش جدی شیوع این ویروس مواجه بود و نجات و درمان بیماران را در اولویت دستور کاری خود قرار داد و با بستن کارخانه ها و تعطیلی واحدهای تولیدی، توانست تا حدودی کرونا را مهار کند.
به همین جهت،دولت تصمیم گرفت که با تعطیلی ادارات و مغازه ها و کارخانجات در نتیجه قرنطینه شهروهان که در نتیجه قرنطینه شهرها این کشور را از این بیماری نجات دهد و اینطور شد که، درسه ماهه دوم سال جاری توانست این بیماری را کنترل کند وبه این بیماری غلبه کند ، حتی توانست زیان اقتصادی که بر اثر این بیماری به وجود امده بود را به وسیله ی مشوق های مالی جبران کند.
اگرچه چین بعد از گذشت 8ماه توانست جلوی سرایت و شیوع این بیماری را بگیرد ، اما گزارش ها همچنان نشان می دهد که، مواردی از ابتلا به کرونا ویروس به صورت پراکنده و جزئی(روزانه بین ۳۰ تا ۵۰ مورد) در شمال و جنوب کشور ثبت می شود ولی با این وجود میزان مرگ و میر ان کاهش چشمگیری داشته است وچین بخش توانست عمده ای از محدودیت ها را لغو کند واقتصاد خود را دوباره بازسازی کند.
اکنون، زندگی در چین به آهستگی در حال بازگشت به شرایط نرمال است و شهروندان در این کشور با اسکن کردن کدهای بهداشتی به صورت کیو آر «QR» بر روی تلفن های همراه خود، زندگی روزمره و عادی خود را می گذرانند هر چند اقتصاد این کشور کاملا به حالت قبلی برنگشته است.
رشد اقتصادی ۳.۲ درصدی چین در نیمه ی اول سال
مقامات چینی اذعان دارند که، دومین اقتصاد برتر جهان از آوریل تا ژوئن (دو ماهه سوم ۲۰۲۰میلادی ) ۳.۲ درصد در قیاس با مدت مشابه سال گذشته ،افزایش یافته است که این یک چرخش ۱۸۰ درجه ای نسبت به کاهش شدید اقتصادی این کشور از ماه ژانویه تا مارس (سه ماهه اول سال ۲۰۲۰میلادی) محسوب می گردد. زمانی که ،رشد اقتصادی چین نسبت به مدت مشابه سال قبل ۶.۸ درصد کاهش یافت و اولین رکود اقتصادی چین در حدود نیم قرن قبل اتفاق افتاد.
گزارش ها نشان می دهد میدهند که ، تولید ناخالص داخلی چین در ابتدای سال جاری میلادی در مقایسه با دوره مشابه سال قبل ۱.۶ درصد سیر نزولی داشته است، این رقم برای سه ماهه اول سال گذشته ۶.۸ درصد سیر نزولی داشته و برای سه ماهه دوم ۳.۲ درصد سیر صعودی داشته است .
در زمینه ی اشتغال نیز در نیمه اول سال جاری میلادی، تعداد شاغل های جدید در سرتا سر کشور به ۵ میلیون نفر رسید که ۶۲ درصد از اهداف سالانه را در بر میگیرد و در تیرماه نیز درصد بیکاری در شهرهای چین ۵.۷ درصد اعلام شد که در مقایسه با خرداد ۰.۲ درصد کمتر شده است.
بهبود وضعیت بد چین به دلیل تاثیر کرونا بر کشور چین درزمانی است که ،صندوق بینالمللی پول با انتشار گزارش تازه خود از شرایط اقتصادی جهان، اعلام کرد که رکود جهانی ناشی از شیوع ویروس کرونا شدیدتر از پیشبینیهایی که داشتیم بوده است و بهبود شرایط اقتصادی جهان با سرعت پایینی نسبت به ارزیابی دوماه قبل این نهاد مالی، در حرکت است.
بر پایه ی این گزارش که ابتدای تیرماه منتشر شده است، رشد اقتصادی جهان در سال جاری میلادی به منفی ۴.۹ درصد میرسد نرخی که در گزارش اردیبهشت ماه ،این نهاد منفی ۳ درصد محاسبه شده بود .همچنین این گزارش نشان میدهد که ،علیرغم پیشبینی دو ماه قبل این صندوق، رشد اقتصاد جهانی در سال آینده میلادی به جای ۵.۸ به ۵.۴ درصد خواهد می رسد و این میزان افت تبعات جبران ناپذیری را به دنبال دارد .
کاهش ۳.۲ درصدی تجارت خارجی چین در ۶ ماهه اول
اما برخلاف رشد اقتصادی ۳.۲ درصدی چین، تازه ترین آمارهای گمرک این کشور نشان دهنده ی ان است که تجارت خارجی چین شامل میزان صادرات و واردات در شش ماه اول سال جاری ۳.۲ درصد رو به کاهش رفته است.
بر این اساس تجارت خارجی چین در نیمه اول سال جاری میلادی به ۱۴.۲۴ تریلیون یوان (هر دلار ۶.۹ یوان) رسیده است که نشان می دهد نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳.۲ درصد کاهش یافته است.
بر اساس این گزارش در طی همین مدت، صادرات نیز ۳ درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافته است و به ۷.۷۱ تریلیون یوان افزایش پیدا کرده است در حالی که واردات هم ۳.۳ درصد کمتر شده است و به ۶.۵۳ تریلیون یوان رسیده است.
سقوط سرمایه گذاری و سود صنعتی
در صورتی که، گزارش ها نشان می دهند که، سود صنعتی چین در نیمه اول سال که کرونا شیوع پیدا کرده بود نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۲.۸ درصد کاهش یافته است ،ولی این آمارها حاکی از ان است که همین رشد بالاتر از پیش بینی ها بوده است زیرا کارشناسان کاهش سود بیشتر از ۱۵ درصد را برای نیمه ی اول سال جاری پیش بینی کردند.
سود شرکت های بزرگ ۲۸ درصد کاهش داشته است و شرکت های سهامی عام هم ۱۳ درصد کاهش داشته است و تجزیه و تحلیل داده نشان می دهد که در شش ماهه اول سال ، سود کل معدن چین نسبت به سال گذشته ۴۱درصد کاهش یافته است و صنعت راه وساختمان ۹.۸ درصد و صنعت انرژی نیز ۸.۷ درصد کاهش را داشتند و نمودار اقتصاد سیر نزولی را طی کرده است .
داده های مرکز ملی آمار چین نشان می دهد که ،سرمایه گذاری ها در چین در نیمه اول سال جاری در قیاس با مدت مشابه سال گذشته۳.۱ درصد کاهش یافته است.
تجزیه و تحلیل داده ها ،دربخش سرمایه گذاری در کشورچین حاکی از ان است که، سرمایه گذاری در صنعت اولیه ۳.۸ درصد افزایش یافته ،اما این رقم در صنعت ثانویه با ۳.۸ درصد و در صنایع درجه سه هم با ۳ درصد روند کاهشی مواجه بوده است.
تشویق مردم به مصرف گرایی
اما در چین علی رغم بعضی از کشورهای اروپایی و آمریکا که با شیوع کرونا با کمبود مواد غذایی و بهداشتی روبه روشدند در چین مشکلی به وجود نیامد، به جز شهر ووهان که کانون اولیه این بیماری بود ان هم به دلیل قرنطینه و تعطیلی بازار و نگرانی مردم از تردد در سطح شهر و خیابان ها بود درجای دیگر این کشور کمبود مواد غذایی اعلام نشد.
با این حال در روزهای اول بیماری کرونا ، بعضی از فروشگاه های شهرهای بزرگ مانند پکن با کمبود مواد بهداشتی از جمله ماسک، ژل ضد عفونی و مایع دستشویی مواجه شده بودند که بیش از ده روز این وضعیت طول نکشید و پس از ان همه چیز به روال عادی خود بازگشت.
علاوه بر این ،حتی به دلیل کاهش مصرف مردم قدرت خرید انان از فروشگاه ها که محل تجمع بود در سه ماهه اول سال جاری، بسیاری از فروشگاه های بزرگ اینترنتی مانند علی بابا، تائوبائو در کنار سازمان های دولتی با هدف تشویق مردم به مصرف و خرید مایحتاج خود، اقدام به اهدای کوپن های خرید و برگزاری جشنواره های مصرف با تخفیف ۵۰ درصدی کردند تا کارنجات که رونق گرفته بود باز از نو پررونق شوند .
صنایع خودرو سازی
چین بزرگ ترین تولید کننده و همینطور بزرگترین مصرف کننده خودرو در جهان است، به طوری که در سال قبل میلادی (۲۰۱۹) میزان تولید و مصرف خودرو در این کشور هرکدام به بیشتر از ۲۵ میلیون دستگاه رسید که چین را در رتبه اول جهان قرار داد در سال گذشته میلادی در سراسر دنیا تنها ۹۲ میلیون خودرو تولید شده است.
درابتدای ماه سال جاری صنعت خودرو سازی چین یعنی در ماه ژانویه تعطیل بود، مقدار تولید خودرو در دومین ماه یعنی فوریه نیز به ۲۸۴ هزار خودرو رسید ،این رقم در سومین ماه سال جاری میلادی (مارس) به یک میلیون دستگاه افزایش یافته است اما در چهارمین ماه که چین توانست بر کرونا غلبه کند و این بیماری را به صورت کامل کنترل کند و کارخانه ها در سراسر کشور دوباره شروع به کار کردند رقم خودروهای تولید شده از مرز دو میلیون دستگاه گذشت.
در ماه پنجم هم گزارشات نشان می دهد که، فروش انواع خودروها به صورت خرده فروشی از جمله سواری به یک میلیون دستگاه رسیده است که در مقابله با دوره مشابه یک سال قبل از آن ۱.۹ درصد بیشتر شده است در ماه ششم هم تولید خودرو به حد نرمال دو میلیون دستگاه رسید.
با این حال به دلیل شیوع کرونا و تاثیر کرونا بر کشور چین، مردم چین با تعطیلی کارخانه های خودرو سازی یا کاهش ظرفیت آنها به نصف ، تقاضای خود را برای خرید خودرو کاهش دادند و پس از کنترل و مهار کرونا در این کشور در سه ماه قبل، بار دیگر شمار متقاضیان خودرو بیشتر شده است که رقم فروش به بیش از یک میلیون دستگاه در ماه پنجم میلادی رسید و این نشان میدهد که صنعت خودرو سازی در کشور چین تا چه اندازه پیشرفت داشته است .
در کنارهمه ی این موضوعات، دولت چین نیز بسته های کمکی برای صنعت خودروسازی از جمله پرداخت یارانه، تسهیلات بانکی و تخفیف در خرید را برایشان در نظر گرفت که با واکنش خوب بازار مواجه شده است.
شرکت های بزرگ خودروسازی دنیا در سال های گذشته، سرمایه گذاری های بسیارزیادی را در چین انجام داده اند و این کشور را بزرگترین بازار فروش می دانند و علاقه ی زیاد مردم چین برای خرید خودرو دلیل خوبی برای رقابت آنها شده است.
مردم چین به صورت سنتی علاقه بسیاری به خودرو دارند و عده زیادی از شهروندان این کشور داشتن یک خودرو حتی گاهی اوقات از مسکن نیز برای انان مهمتر است و آنها به خودرو به عنوان یک وسیله مهم و ضروری توجه می کنند.
آمارها نشان می دهد که، تا پایان نیمه اول سال ۲۰۲۰ میلادی ۳۶۰ میلیون دستگاه وسیله نقلیه موتوری در چین وجود داشته است که از این بین ۲۷۰ میلیون دستگاه آن برابر با ۷۵ درصد خودرو و بقیه موتورسیکلت بوده است .تعداد خودروهای دارای انرژی پاک نیز به ۴ میلیون و ۱۷۰ هزار دستگاه رسیده است که در مقایسه با پایان سال گذشته حدود ۱۰ درصد افزایش داشته است.
بنا به گزارش ها ۶۹ شهر چین بیشتر از یک میلیون دستگاه خودرو دارند که از این تعداد خودروها در ۱۲ شهر چین از جمله شانگهای به بیش از ۳ میلیون دستگاه رسیده است تعداد خودروها در شهر پکن هم ازمرز ۶ میلیون دستگاه عبور کرده است.
بورس
بورس چین نیز علیرغم افزایش همه گیری ناشی از ویروس کرونا در سراسر جهان که تهدیدی برای جلوگیری از بهبود اقتصادی دنیا است رو به افزایش است که این خود بیانگر تاثیر کرونا بر کشور چین می باشد.
کارشناسان معتقد هستند که ،بهبود شاخص بورس در چین به نسبت سریع تر از سایر کشورها بوده است آنها دلیل رشد شاخص بورس را کنترل ویروس کرونا در این کشور می دانند.
درصورتی که اقتصاد جهانی ازهمه گیر شدن ویروس کرونا به ستوه امده است بهبود وضعیت اقتصادی چین و رشد دوباره ی اقتصاد این کشور، سبب آن شده است تا ارزش بورس چین درطی چند هفته حدود یک تریلیون دلارافزایش یابد.
با این حال به دلیل سرمایه گذاری شرکت ها و سرمایه گذاران خارجی در بورس های چین به خصوص در شهرشانگهای و شنژن، وضعیت بورس این کشور از وضعیت جهان تبعیت می کند و روی اقتصاد چین تاثیر گذار است برای نمونه به محض اینکه خبر افزایش دوباره ابتلا به کرونا در چین شایع شد ارزش سهام در بازارهای آسیایی به خصوص چین نیز با کاهش مواجه شد وقتی چین توانست این ویروس را کنترل کند بورس این کشور ۱.۴ درصد توانست رشد کند .
گزارش ها حاکی از ان است که ، بهبود اقتصاد و موفقیت دولت چین در کنترل شیوع ویروس کرونا از طریق قرنطینه، انجام آزمایش های فراوان و محدودیت های مسافرتی است با این حال برگرداندن اقتصاد چین به آسانی کلیک روی یک کیبورد نبوده است و نیست اقدامات که برای مهار کرونا و جلوگیری از گسترش COVID-۱۹انجام شده بود ، به معنای این است که این کشور سه ماه را در رکود اقتصادی به سر برده بود.
نظرسنجی که وزارت بازرگانی چین انجام داه است حاکی از ان است که ۹۹.۱ درصد موسسات با سرمایه گذاری خارجی تمایل دارند که سرمایه گذاری و واردات و صادرات به چین را ادامه بدهند.
نتایج بررسی کمیته تجاری آمریکا و چین نشان می دهد که ، بیش از صد موسسه تدابیر افزایش گشایش و بهسازی محیط تجاری چین در سال های پیش تسهیلات مختلف را برای موسسات خارجی در چین ایجاد کرده است و موسسات آمریکا همچنان نسبت به بازار چین خوش بین هستند.
سومین دوره نمایشگاه بین المللی واردات چین هم که بزودی برگزار می شود در مقایسه با سال های گذشته شاهد حضور موسسات برتر و نامدار بیشتری خواهد بود و این نشان دهنده ان است که موسسات در سراسر جهان نسبت به رشد اقتصاد چین و دورنمای توسعه این کشور در آینده امید واطمینان دارند.
در نهایت دولت توانست تاثیر کرونا بر کشور چین را کمی کمتر کند و ان را تحت کنترول قرار دهد، اقتصاد ملی چین که با کاهش رشد در سه ماهه اول سال ۲۰۲۰ میلادی رو به رو شده بود حال با رشد اقتصادی در سه ماهه دوم از شاخص های منفی به مثبت و اصلی که نشان دهنده رشد ترمیمی است تغییر کرده است، کارشناسان معتقد هستند که ،اقتصاد ملی چین به تدریج رو به بهبودی رفته است، وضعیت معیشت اصلی مردم به طور موثر تامین شده است، انتظار بازار به طور کلی خوب بوده و توسعه اجتماعی پایدار هم شکل گرفته است هرچند رگه هایی از تاثیرات کرونا بر اقتصاد این کشورها تا سال ها ماندگار خواهد بود.
اقدامات صورت گرفته در راستای کنترل و کاهش بیماری بر اقتصاد:
این بیماری درابتدای امر در استان هوبی به مرکزیت شهر ووهان رویت شد، تا کنون به مرگ بیشتر از1000 نفر منجر شده است و این باعث نگرانی خیلی از سرمایه داران شده است. از سوی دیگر، با توجه به اخبارمنفی که به ان اشاره شده، خطر بیکاری برای بسیاری از چینیها علیالخصوص چینیهای مقیم استان هوبی به عنوان تهدید بزرگی برای اقتصاد چین محسوب میشود و این امر می تواند به شدت اقتصاد این کشور را نابود کند و باعث اوارگی میلیون ها نفر شود .
به همین سبب دولت چین از جهره های معروف و سرشناس خود خواستار ان شده که برای کمک و جلوگیری از این قبیل اتفاقات اقداماتی را انجام دهند و همچین شرکت هایی که به دلیل شیوع ویروس کرونا دچار ضرر و زیان شدند که می توان چند مورد از این اقدامات را در زیر نام برد:
- تزریق 1.2 تریلیون یوان از طریق باز پرداختهای معکوس به سیستم مالی این کشور
- تاسیس بیمارستانهای Fire God mountainو Leihsenshan در استان هوبی برای مبارزه و نابودی هر چه سریعتر این بیماری ومجهز کردن تجهیزات پزشکی برای راحتی درمان بیماران کرونایی
- بانک های بزرگ چین نرخ بهره و سود باز پرداخت خود را برای شرکتهای کوچک و یا کسب و کارهای انفرادی کم کردند؛تا افراد با خیال اسوده اس بتوانند از این تسهیلات استفاده کنند.
- بانک آو چاینا اعلام کرده است که وام ها و تسهیلاتی را به مردم شهر ووهان یا سایر شهر ها در استان هوبی که به دلیل بیماری کرونا و تعطیلی کسب و کار درآمد خود را از دست داده اند و سرمایه انها دچار رکود شد اختصاص خواهد داد.
- بانک مرکزی چین نیز اعلام نمود که مقدار نقدینگی کافی بازارها را بعد از اتمام ده روزه تعطیلات سال نوی چینی زیر نظر خواهد داشت؛یعنی میزان نقدینگی در بازار را کنترل میکند و از هرگونه کسری در بازار جلوگیری می کند .
- آقای جک ما (بنیان گذار علی بابا و ثروتمندترین چینی) مبلغی حدود 100 میلیون یوان (معادل 14.4 میلیون دلار ) را برای کمک به مردم ووهان مساعدت کرد .
نتیجه:
پیش بینی می شود دولت چین با توجه به میزان شیوع ویروس در این کشور اقدامات گسترده ترو همچنین کارامد تری جهت جلوگیری از ضررهای بیشتر و مکرر بر اقتصاد خود اتخاذ نماید. با توجه به اینکه دولت و حزب کمونیست تمرکز خود را بر روی مبارزه و کنترل با این بیماری متمرکز کرده است، به نظر نمی رسد که از مشکلات اقتصادی خود غفلت نماید ولی روند بیماری از یک طرف و واکنش دیگر کشورها به آن از طرف دیگر، تاثیر مستقیمی بر اقدامات دولت چین خواهد گذاشت.
کلام اخر
در هر صورت انطور که پیش می رود اقتصاد دنیا فلج میشود و تاثیر کرونا بر کشور چین چیست و یا چرا اقتصاد چین رو به رشد و ترقی است چیست و مشخص نیست که این بیماری یک ویروس از پیش تعیین شده بود و یا یک ویروس کاملا اتفاقی ولی هر چی که بود کاملا در جهت منافع چین حرکت کرد و چین با پنهان کاری باعث شیوع این بیماری در جهان شد . از اینکه ما را در این مقاله همراهی کردید تشکر می کنم و امیدوارم مطالب برایتان مفید واقع شده باشد .
دیدگاهتان را بنویسید